Page 17

Kadet_taynna_toimintaa

29 kaunistamiseksi sekä puutarhasta saatavan sadon monipuolistamiseksi. Marttoja on kannustettu kasvattamaan erilaisia kasviksia ja marjoja sekä opastettu valmistamaan niistä ruokia. Marttajärjestö on lisännyt marjojen ja kasvisten tunnettuutta muun muassa nimeämällä vuosittain vuoden kasvik sen ja marjan. Piiri on välittänyt kasvisten siemeniä marttayhdistyksille edelleen jäsenille jaettavaksi. Tämä perinne on säilynyt piirin toiminnassa vuosikymme nien ajan. Ruoanvalmistukseen liittyvät kurssit olivat myös suosittuja. Esimerkiksi Jyväskylän Marttayhdistyksessä vuonna 1925 pidetyllä kakkujen valmistuskurssilla oli 110 osanottajaa. Säilykekursseilla opastettiin niin raparperin, marjojen kuin sienten säilömistä ja käyttöä. Lyhytaikaisia kursseja pidettiin lisäksi kala ruoista, teurastusjätteiden käsittelystä sekä muna- ja kasvisruoista. Kursseilla valmistettuja säilykkeitä myytiin Jyväskylässä järjestetyillä messuilla. Piiriliitto lähetti säilykkeitä myös Helsinkiin ravinto ja nautintoainemessuille. Pula- ja sota-aikana opittiin, miten vähistä ja ylipäätään saatavilla olevista raaka-aineista voitiin valmistaa terveellistä ruokaa. Kodinhoitokurssit saattoivat kestää parisen viikkoa. Kurssitaloihin oli valmistettu malliksi säilytyskaappeja, pesupöytiä, liinavaatekaappeja ja puulaatikoita. Lisäksi martat saivat opastusta suur-, viikko- ja päiväsiivouksista. Neuvonnassa kiinnitettiin huomiota säästäväisyyteen, järjestykseen ja puhtauteen. Piiriliitto välitti hävitysaineita ja -koneita syöpäläisten torjuntaan. Esitelmät olivat hyvä keino antaa oh- Pyykinpesun opastusta kodinhoitokurssilla Huopanassa huhtikuussa 1933. (Keski-Suomen Martat ry:n kuvakokoelma.)


Kadet_taynna_toimintaa
To see the actual publication please follow the link above